הרבה אנשים מפחדים מהמיכון, מהאוטומציה ומהטכנולוגיה היום – ובצדק אם מסתכלים על זה מנקודת המבט שלהם. השימושים היום של הטכנולוגיה הם לא אנושיים, הם לא דואגים לכלל האדם. נתנו לאדם מסוק, שיכול לשמש להטסת פצועים מהואדי לבית החולים במהרה, או שאפשר לשים עליו מכונת יריה וטילים ולהפציץ כפרים שלמים. זה האדם שבוחר מה לעשות בטכנולוגיה. הטכנולוגיה היא רק כלי.

היום, כשמכניסים מכונה חדשה למפעל, הבוס מפטר מאות עובדים. אז הטכנולוגיה היום מתחרה בנו על מקומות עבודה ולכן על כח קנייה והיכולת שלנו לספק לעצמינו את צרכי החיים – אז זה רק הגיוני שיווצר לנו אנטיגונזים אליה. במערכת שפרויקט ונוס מציע, כשמכניסים מכונה חדשה למפעל,
מכנסים את כל עובדי המפעל ואומרים להם שבגלל שעכשיו העבודה יעילה יותר, אנחנו יכולים שכולם יעבוד שעתיים פחות ביום, ויקבלו עוד שישה שבועות חופשה בשנה. אנחנו משתמשים בטכנולוגיה על מנת לשחרר את האנשים ולפנות להם זמן לתחביבים שלהם, למשפחה ולחברים שלהם, לחיות בחברה יותר אנושית ולא על מנת לדחוק אותם לפינה כפי שנעשה היום.

אבל אנשים מפחדים מהשתלטות של המכונות, כמו בכל מיני סרטים שהוליווד מציגה לנו כמו ‘שליחות קטלנית’ או ‘אני, רובוט’. אבל אלו רק השטויות של הוליווד, הבורות של יוצרי הסרטים בכל הנוגע למכונות מוצגת לראווה בפני מאות מיליוני בני אדם. אם אתה מנפץ לפטופ עם פטיש מול חמישים לפטופים אחרים הם לא אומרים “אנחנו נראה לך מה זה, אם לא השבוע אז מאוחר יותר, אבל אנחנו עוד נתפוס אותך!”

בחברה הומאנית (אנושית) יותר, המכונות יכולות לעזור לנו לדאוג לצרכים של בני אדם. האם זה ברור שמכונות מתעלות על היכולות של האדם בתחומים רבים? פעם היינו שוטפים את הבגדים ליד הנהר. צנרת המים ומכונות הכביסה הפכו את זה למיושן ושחררו נשים מעבודה שלקחה להן שעות ארוכות יום אחר יום. הבחור שעיצב את המכונה שסוגרת פקקים של בקבוקים על פס הייצור – הוא לא יכול לזוז כ”כ מהר בעצמו. מכונות תמיד מתעלות על היכולות של האדם. אפילו המעלית, בהתחלה אדם היה מרים ומוריד אותה עם ידית קטנה, והיה לו קשה לפגוע בדיוק ברצפה, הוא היה צריך לשחק קדימה אחורה עם הגובה. היום אתה לוחץ 17 ומגיע כמעט תמיד לקומה ה-17. הטייס בעבר היה צריך להסתכל למטה ולומר: “נראה לי שאני בערך בגובה של 2 קילומטר”, היום יש לו רדאר שאומר לו שהוא בדיוק בגובה 3 קילומטר, 42 מטרים ו-5 סנטימטרים. האדם לא מסוגל לעשות את זה!

יוצרי הוליווד לא יודעי דבר בכל הנוגע לטכנולוגיה
יוצרי הוליווד לא יודעי דבר בכל הנוגע לטכנולוגיה

אז האם זו “השתלטות של מכונות”? זו לא השתלטות של מכונות. מכונות מקבלות משימות במקומות שבני אדם לא יכולים לבצע את המשימה טוב באותה המידה.

אנשים שואלים “אתה בטוח שאתה רוצה לתת למכונות לנהל דברים?” מכונות כבר מנהלות דברים. אנשים שמים את חייהם על הכף בבתי חולים עם מכונות הנשמה, וכשהחשמל נופל בבית החולים, יש גנרטור שמופעל באופן אוטומטי. בני אדם לא מסוגלים לעשות את זה! הילוכים אוטומטים אומרים שהמכונה מנהלת את העברת ההילוכים באוטו. האם מכונות כושלות לפעמים? כן. אבל באחוז קטן בהרבה מאשר בני אדם.

האם אנחנו לא נהיה תלויים מדי במכונות? אנחנו כבר תלויים במכונות. יש סכר בקליפורניה שנקרא סכר בולדר. אם אתה מכבה את תחנת ייצור החשמל שם כל המזון מתקלקל בכל המקררים מלוס אנג’לס עד סן פרנסיסקו. אנחנו לא יודעים את זה בכלל אבל אנחנו חיים היום בזכות מכונות. לא היו חיים כרגע 7 מיליארד בני אדם אלמלא טכנולוגיה.
“אם נזרוק את כל המכונות והטכנולוגיה לאוקיינוס, בתוך שישה חודשים האנושות תחדל מלהתקיים, אבל אם נזרוק את כל הפוליטיקאים בעולם לאוקיינוס, החיים ימשכו כסדרם” –בקמינסטר פולר

כל שינוי קטן לעבר הקידמה נתקל בהתנגדות. גודארד, מאבות הטילאות, אמר שהוא לא היה יכול בתחילה לדבר על טילים בחוגים מדעיים, משום שהוא היה נתפס כמשוגע או חולם – “בחיים לא יקרה”.

הטייס אוטומטי, הטילים המונחים… מערכות אוטומטיות אכן יחליפו את האדם בעוד ועוד תחומים, כפי שהן החליפו בכל מערכת בעבר.

האדם לפעמים מפחד מטכנולוגיה. זו לא הטכנולוגיה שהורסת את העולם, זה האדם. האדם זורק פסולת תעשייתית לאדמה לאוקיינוסים, לאוויר. האדם מיירט טילים מונחים, הם לא מנחים את עצמם. זה בנאדם בסופו של דבר שלוחץ על כפתור ומפיל פצצה על כפר והולך לישון בלילה.

אנשים צריכים להפסיק להסיר את האחריות מעצמם ולהגיד ש”הטכנולוגיה הורסת את העולם”. הטכנולוגיה היא רק כלי. נותנים לאדם מסוק שאפשר להטיס איתו פצועים באסון טבע והוא מרכיב עליו מכונת ירייה ויורה באנשים! נותנים לו דינמיט, שיכולים להיות לו המון שימושים מועילים, והוא מפוצץ איתו אנשים לחתיכות!

אז כשאנשים אומרים שהם שונאים את הטכנולוגיה, מה שהם מנסים לומר הוא שהם שונאים את הניצול שלה והשימוש לרעה שעושים בה היום. הבעיה היא מערכת הערכים שלנו, התרבות, לא הטכנולוגיה.

A Bomb

האוניברסיטאות שלנו מצויידות יותר מתמיד. יש להן את הציוד המשוכלל ביותר, אבל המלחמות נעשות גרועות יותר. הנשק נעשה הרסני יותר. אנחנו מרגישים שמשהו מתפספס בחינוך שלנו היום – הבנת התנהגות האדם.

אנשים מתייחסים לטכנולוגיה כפי שהיא מתבטאת בתרבות שלנו היום, תרבות שמבוססת על רווח וערכים מיושנים. כשבונים היום סכר, בונים אותו בשביל לייצר חשמל בשביל רווח. בעתיד עושים קודם מחקר על ההשפעות החיוביות והשליליות של הפרויקט והצוות שעובד על ההשפעות השליליות ימליץ להוסיף בריכות מדורגות שיאפשרו לדגים לחזור חזרה במעלה הנהר ולהשלים את מעגל הרבייה. היום מטפלים במזיקים ע”י ריסוס רעלים שמזהמים את האדמה, את המזון ואותנו. בעתיד ייעשו שימוש בסוגים שונים של ריחות וצלילים שמרחיקים מזיקים לא רצויים. הנקודה היא שאפשר לעשות דברים אחרת ואפשר להשתמש בטכנולוגיה בדאגה לסביבה ומבלי להרוס אותה.

יש אמרה שאומרת: “אל תטיל פנינים בפני חזיר”. אנחנו מרגישים שהתרבות היום לא מספיק אינטיליגנטית להשתמש בטכנולוגיה בחכמה. הטכנולוגיה היום רק משמשת כביטוי לערכים הישנים שעדיין לא התבגרנו מהם של אגו, חמדנות, אנוכיות ואגרסיביות.

Leave a Reply